PVC

Στις μέρες μας γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τις νέες τεχνολογίες σε σχέση με το σπίτι. Όποιος έχει αποφασίσει να κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή στο σπίτι του έχει έρθει σίγουρα αντιμέτωπος με τη πληθώρα των επιλογών.

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα κουφώματα και δη τα λεγόμενα PVC.

Tί είναι λοιπόν αυτό το PVC?

Οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να το ψάξει έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι το ίντερνετ είναι ένα πολύ χαοτικό μέρος να βρεί κανείς πληροφορίες και στοιχεία ώστε να κάνει την επιλογή του. Για αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να ρωτήσουμε τους ειδικούς μας να μας λύσουν όλες τις απορίες και εμείς να τις μοιραστούμε μαζί σας.

Ας αρχίσουμε!

Τι είναι το PVC?

Θα ξεκινήσουμε με κάποια μαθήματα χημείας και ιστορίας.

Το Πολυβινυλοχλωρίδιο (Polyvinyl chloride ή Poly(Vinyl Chloride)) ή συντετμημένα PVC, είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο παραγόμενο συνθετικό πλαστικό πολυμερές, μετά το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο.

Το PVC παρασκευάστηκε κατά λάθος το 1872 από τον Γερμανό χημικό Όιγκεν Μπάουμαν (Eugen Baumann). Αργότερα, οι Γουόλντο Σέμον (Waldo Semon) και η εταιρεία Goodrich Corporation ανέπτυξαν μια μέθοδο το 1926 για να πλαστικοποιήσουν το PVC αναμειγνύοντάς το με διάφορα πρόσθετα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα πιο εύκαμπτο και εύκολα επεξεργάσιμο υλικό που σύντομα πέτυχε πλατιά εμπορική χρήση.

Φόρμα Προσφοράς

Πού χρησιμοποιείται το PVC?

To PVC είναι από τα πιο διαδεδομένα πλαστικά στο κόσμο. Παγκόσμια η χρήση του υπερβαίνει τους 35 τόνους το χρόνο, και η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται. Ετησίως η ζήτηση αυξάνεται κατά μέσο όρο 5%, με μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Ευρώπη των 28 μελών, παρασκευάζονται περίπου 8εκ. τόνοι προϊόντων που περιέχουν PVC. Το PVC καταλαμβάνει το 15% της ευρωπαικής αγοράς των πλαστικών, ποσοστό που μεταφράζεται σε 6.5 εκ. τόνους το χρόνο.

Λόγω της προσαρμοστικότητας και ευελιξίας του PVC το συναντάμε σε μια σωρεία προϊόντων και η πολυχρηστικότητα του το καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Έτσι λοιπόν το συναντάμε σε είδη όπως τσάντες, μπουκάλια, τηλεοράσεις. Ακόμη, το συναντάμε από είδη μόδας, στη τέχνη και σε εξοπλισμούς αθλητισμού. Χρήση του PVC συναντάμε σε κατασκευές, ιατρικές συσκευές, πιστωτικές κάρτες, σε παιδικά παιχνίδια και μεμβράνες στέγης. Όπως γίνεται κατανοητό η λίστα θα μπορούσε να συνεχίσει για πάντα. Ο λόγος που είναι τόσο ευρέως διαδεδομένο είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα υλικά τόσο ευέλικτα που μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε είδους προδιαγραφές. Υπ’αυτήν την άποψη το PVC θεωρείται αρωγός της καινοτομίας και δημιουργικότητας.

Κύριες ιδιότητες του PVC

 1. Μεγάλη διάρκεια: To PVC είναι δυνατό και ελαφρύ σαν υλικό με μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Είναι μηχανολογικά δυνατό και ανθεκτικό για αυτό θεωρείται ως εξαιρετική επιλογή για κατασκευαστικές χρήσεις σε κτήρια.

 2. Ευελιξία: Είναι πολύ ευέλικτο υλικό στη χρήση του αφού μπορεί να κοπεί, σχηματιστεί όπως θέλουμε, να συγκολληθεί και να ενωθεί με άλλα υλικά σε διαφορετικά στιλ.

 3. Αντοχή: Σαν υλικό έχει πολύ μεγάλη διάρκεια στο χρόνο και στη σκουριά. Επίσης είναι ανθεκτικό απέναντι στις χημικές διαβρώσεις. Αντέχει στις καιρικές συνθήκες και στη τριβή. Για αυτή του την ιδιότητα προτιμάται συχνά σε προϊόντα εξωτερικού χώρου και προϊόντα που προορίζονται για μεγάλη διάρκεια στο χρόνο. Για την ακρίβεια, η χρήση του PVC για προϊόντα με μεγάλη χρήση στο χρόνο για κατασκευαστικούς λόγους αφορά το 85% της χρήσης του συνολικά. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι οι αγωγοί από PVC μπορούν να αντέξουν έως και 100 χρόνια. Σε άλλες εφαρμογές του, όπως για παράδειγμα στα κουφώματα και σωληνώσεις καλωδίων, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι πάνω από το 60% των προϊόντων θα έχουν διάρκεια ζωής άνω των 40 χρόνων.

 4. Κόστος: To PVC είναι εξαιρετικά δημοφιλές λόγω της χαμηλής τιμής του. Χρησιμοποιείται τόσο πολύ σε κατασκευαστικές δομές εδώ και δεκαετίες λόγω του οι φυσικές και τεχνικές του ιδιότητες του προσφέρουν πλεονεκτήματα κόστους-απόδοσης. Σαν υλικό είναι πολύ ανταγωνιστικό στη τιμή του. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πολύ ανθεκτικό, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι πολύ οικονομική η συντήρηση του, το καθιστά άκρως ανταγωνιστικό προς τα υπόλοιπα υλικά του είδους. Σύμφωνα με έρευνα από το Total Cost of Ownership (TCO), μονάδα μέτρησης που έχει ως σκοπό να βοηθά τους καταναλωτές και ιδιοκτήτες να αποφασίσουν τα άμεσα και έμμεσα κόστη ενός προϊόντος ή ενός συστήματος, έδειξε ότι το PVC είναι το πιο οικονομικό και συμφέρον υλικό για τη κατασκευή κουφωμάτων, αγωγών και δαπέδων.

 5. Φιλικό προς το περιβάλλον: To γεγονός ότι είναι τόσο καλό θερμομονωτικό υλικό ενισχύει την ενεργειακή αποδοτικότητα ενός κτηρίου. Τα προϊόντα PVC χρειάζονται σημαντικά λιγότερη ενέργεια και καταναλώνουνε λιγότερους πόρους για τη παρασκευή τους. Όπως επίσης και κατά την μετατροπή τους στο τελικό προϊόν. Επιπρόσθετα, είναι πολύ πιο ελαφρύ σαν υλικό από το τσιμέντο, σίδερο και ατσάλι, που σημαίνει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας (και άρα λιγότερες εκπομπές αερίων) για τη μεταφορά και εγκατάσταση του. Σε μελέτες και αναλύσεις σε σχέση με το κύκλο ζωής, το PVC βρέθηκε να είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές. Η μεγάλη διάρκεια ζωής που έχει σαν υλικό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται συχνή αντικατάσταση. Τελος, λόγω της θερμοπλαστικής του ιδιότητας, μετά από μια χρήση το PVC είναι πολύ εύκολο να απομακρυνθεί από τη κατασκευή και να χρησιμοποιηθεί σε άλλη. Έτσι μπορεί να αφαιρεθεί από τα άλλα πλαστικά και ανακυκλωθεί χρησιμοποιώντας το για άλλη χρήση. Με απλά τεχνολογικά μέσα καθιστούν σίγουρο ότι μεγάλη ποσότητα PVC που έχει χρησιμοποιηθεί σε κατασκευαστικές εφαρμογές, όπως είναι οι σωλήνες, τα κουφώματα και τα δάπεδα, μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί στο τέλος αυτής της πρώτης χρήσιμης ζωής. Στην Ευρώπη η ανακύκλωση του PVC είναι μια ραγδαίως αυξανόμενη επένδυση.

 6. Ασφάλεια: To PVC είναι μη-τοξικό αδρανές πολυμερές. Χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από μισό αιώνα με αποτέλεσμα να έχει δοκιμαστεί υπό διαφορετικές συνθήκες. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι έχει ερευνηθεί περισσότερο από κάθε άλλο πλαστικό καθίσταται ως το πιο ασφαλές υλικό. Πληροί όλα τα διεθνή κριτήρια σε σχέση με την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων.

PVC και αισθητική

Πλαστικό και αισθητική σίγουρα δεν είναι ο πρώτος συνδυασμός που μας έρχεται στο μυαλό. Το PVC όμως έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από καλλιτέχνες εδώ και δεκαετίες και έτσι το υλικό έχει αναχθεί σε σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής ομορφιάς και αισθητικής. Στη βιομηχανία της μόδας, των επίπλων αλλά και σε όλους τους τύπους αξεσουάρ για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους το PVC ανοίγει το δρόμο σε ευκαιρίες και αποτελέσματα με λειτουργικό και εκλεπτυσμένο στιλ ταυτόχρονα.

Kουφώματα PVC

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από τη χρήση του PVC στα κουφώματα των παραθύρων. Αν και τα πλεονεκτήματα είναι πολλά από τη χρήση του υλικού για τα κουφώματα παραθύρων παρόλα αυτά στην Ελλάδα υπάρχει ακόμα μια σκεπτικότητα. Αν λοιπόν αποφασίσουμε να βάλουμε PVC στα κουφώματα παραθύρων θα ωφελήσει το σπίτι μας με τους εξής τρόπους:

 1. Εύκολη συντήρηση: Τα κουφώματα παραθύρων από PVC δεν χρειάζονται βάψιμο ή σφράγισμα το οποίο μειώνει σημαντικά το κόστος συντήρησης. Καθαρίζονται εύκολα με νερό και απλό απορρυπαντικό.

 2. Μεγάλη αντοχή και μεγάλη διάρκεια: Το PVC είναι πολύ ανθεκτικό υλικό που αντέχει στο νερό. Χρησιμοποιείται σε συστήματα αποχετεύσεων εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Τα κουφώματα PVC είναι τόσο ανθεκτικά που η πλειοψηφία κουφωμάτων που έχουν εγκατασταθεί πριν από 25 χρόνια, όταν δηλαδή ξεκίνησε και η πρώτη εγκατάσταση τους, αξιοποιούνται ακόμα.

 3. Μεγάλη αντοχή στη σκουριά: To PVC είναι πολύ ανθεκτικό στη σκουριά και τη χημική ή φυσική διάβρωση.

 4. Θερμομόνωση: Σε αντίθεση με τα μέταλλα που είναι αγωγοί το PVC είναι ένας πολύ καλός μονωτής της θερμοκρασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα κουφώματα να διατηρούν τη θερμοκρασία μέσα στο χώρο και να μην μεταφέρουν την εξωτερική θερμοκρασία στο εσωτερικό. Έτσι, όχι μόνο διατηρούμε τη θερμοκρασία που θέλουμε στο εσωτερικό αλλά είναι και αποδοτικό ενεργειακά και οικονομικά.

 5. Ηχομόνωση: Η ηχορρύπανση είναι ένα έντονο πρόβλημα του καιρού μας ειδικά για όσους μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Η έλλειψη καλής ηχομόνωσης στα κτήρια μπορεί να προκαλέσει σωρεία παθήσεων που προσβάλλουν την ακοή αλλά να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική μας υγεία. Η σωστή, καλή και αποτελεσματική ηχομόνωση έχει σημαντικό ρόλο στην ψυχική ισορροπία και ευημερία των ανθρώπων. Το PVC εκτός από καλός μονωτής της θέρμανσης παρέχει και αποτελεσματική ηχομόνωση στους χώρους που το έχουμε χρησιμοποιήσει στα κουφώματα μας. Τα κουφώματα pvc μπορούν να μειώσουν την ένταση των εξωτερικών ήχων έως -70%!

Αν και εσείς θέλετε στο χώρο σας όλα τα πλεονεκτήματα του PVC τότε ήρθε η ώρα να τα βάλετε στη ζωή σας και να ξενοιάσετε. Στην εταιρεία Fragoulakis θα βρείτε κουφώματα και συνεργεία εγκατάστασης στις πιο οικονομικές και ανταγωνιστικές τιμές.